Namen Blijven 2017
de ruimte om actief te herinneren

Je bent pas echt dood als je bent vergeten.

Namen Blijven biedt alle nabestaanden in Almere en van daarbuiten de gelegenheid om op eigen, creatieve en vrije wijze te herinneren en te herdenken. Bezoekers van welke religie en welke afkomst dan ook zijn van harte welkom om actief stil te staan bij hun dierbare overledenen.

Lustrum
Ook in 2017 organiseren we weer de herdenkingswandeling Namen Blijven, en wel op vrijdagavond 27 oktober. Het wordt de vijfde keer: ons eerste lustrum! Volgens de vertrouwde opzet van een korte wandeling langs het met fakkels verlichte bospad achter Het Eksternest in Almere Haven zullen we ook dit jaar weer vertrouwde én nieuwe mogelijkheden tot herinneren en herdenken presenteren.

Samenwerkingsverband
Namen Blijven wordt georganiseerd door Kerngroep Namen Blijven, een samenwerkingsverband met leden uit Almere en omgeving die elk een stichting of praktijk op het gebied van ritueelbegeleiding of coaching. Onze contactgegevens vindt u op de pagina RBA.

Extra focus op kinderen
Ook kinderen zijn van harte welkom op onze herinneringsavond. Zij hebben hun eigen wijze om met verlies van familieleden, vriendjes, bekenden of dieren om te gaan. Onder het motto ‘Klein mens, Groot verdriet’ krijgen zij dit jaar extra aandacht in ons programma.

Expositie
In dit lustrumjaar willen we in de aanloop naar de herinneringsavond een expositie rond het thema herinneren/herdenken organiseren.

Vrijwilligers gezocht
Ook dit jaar zoeken we weer een aantal vrijwilligers die ons assisteren bij de voorbereiding en de uitvoering. Iets voor u? Laat het weten via het contactformulier.Wij mogen bouwen op een vaste groep van trouwe vrijwilligers die zich elk jaar inzetten om ons gratis toegankelijke evenement op te zetten. We zoeken versterking want in onze groeiende organisatie geldt des te meer: vele handen maken licht werk. Wij bieden u een plaats binnen onze groep die met overgave en enthousiasme in een creatieve omgeving iets wil betekenen voor de rouwende en herdenkende medemens. Wilt u assisteren in voorbereiding en uitvoering? Stuur dan een email naar zilla@ritualstoroot.nl voor meer informatie.

Meer informatie
In de loop van het jaar volgt op deze website nadere informatie over de avond. Wilt u op de hoogte gehouden worden middels onze nieuwsbrief? Voer dan uw e-mailadres in op de de startpagina (‘RBA’).

foto-verlichte-pad-nb-rechtenvrij-t-b-v-publiciteit-_dsc4010

Reacties van eerdere bezoekers
‘Voor mij was alleen de wandeling zelf al de moeite waard’.
‘We hebben met het hele gezin meegedaan, de kinderen vonden het geweldig’.
‘De volgende ochtend ben ik voor het eerst weer met een lach opgestaan.’

Bent u benieuwd hoe zo’n avond er uit ziet?
Kijk hieronder naar een samenvatting van Omroep Flevoland van Namen Blijven 2015 (aanvang na 2.40 minuten).

Omroepflevoland.nl - kijken - Nieuws van 31 oktober 2015 2015-11-06 11-40-26

Informatie over eerdere edities
Onder de tabs hieronder vindt u meer informatie over de herdenkingswandeling.
De tekst verschijnt in het groene scherm onder de tabs.

Logo Namen Blijven

Namen Blijven

Logo Wereldlichtjesdag

Wereldlichtjesdag

Categorieën

Volg ons via:

twitter ritueelbegeleiders almere

 

 

Namen Blijven 2016
Van 19.00 uur tot 21.00 uur kunt u de wandelroute gaan. Vrijwilligers staan overal klaar.

TIP:
De route is niet lang, omstreeks 500 meter, en eindigt bij het beginpunt. U kunt dan ook besluiten om eerst een oriënterend rondje te maken. Zo krijgt u een goed beeld van het aanbod en kunt u – indien u wilt – gericht kiezen voor deelname aan het onderdeel dat u het meest aanspreekt.
Langs de wandelroute vindt u de volgende mogelijkheden om te herinneren en te herdenken:

‘Lichtgids’
Hebt u onderweg behoefte aan een moment van steun? Op de route wandelt Gemma, de ‘lichtgids’, met verlichte witte paraplu, die u graag een luisterend oor biedt.

‘Jij blijft in mijn gedachten’
Kunstenaar Franny Thonhauser heeft een spiegel waar die onvergetelijke naam op geschreven kan worden. De deelnemer staat ervóór en neemt een foto.

‘Een zoet moment’
Heidi nodigt uit tot het delen van een zoete herinnering.

‘Gedichten’
Jan en Zilla laten toepasselijke gedichten horen.

‘Ik geef het je op een briefje’
Annemarie en Marga bieden gelegenheid een speciale gedachte op een briefje te schrijven en dit in een sparretje te hangen.

‘Een knuffel uit de hemel’
Hans is er om u een knuffel te geven, letterlijk en figuurlijk: nog even een warme herinnering.

‘Stilte plekje’
Even in gedachten kunnen zijn.

‘Het zingende veld’
Zangeres Erna Eugster vraagt een naam op een doek te schrijven. Zangeressen zingen deze naam en zo ontstaat een veld vol klanken.

‘Van klank naar kleur’
Marjoleine ontvangt u, Sander van Damme vertaalt in een meditatieve en rituele handeling de naam van een dierbare,
die ú uitspreek, naar een beeld op papier.

‘Het prieeltje’
Het prieel in de IVN Bostuin is voor vanavond weer omgetoverd tot ‘even stil staan bij…’. Voor wie steekt u een kaarsje aan?

‘Een omgekeerde wens’
Martien nodigt uit op een papier schrijven wat NU een mogelijke wens van de dierbare voor de nabestaande is. Met
een mooi lintje neemt de schrijver dit mee.

‘Harpspel’
Ingrid Cornelisse laat u wegdromen bij de kalme klanken van haar harp.

‘We schrijven je naam in de wind’
Is er iemand die u erg mist? Eduard heet u welkom, kunstenaar Gérard Pillen schrijft in dit ritueel zijn of haar naam in de wind, met zijn veer én de uwe. Uw veertje krijgt u mee als tastbare herinnering.

‘Welke naam, of namen, wilt u levend houden?’
Bernadette en Roland begeleiden u bij het einde van deze herinneringsroute. Danser Yonatan Stakenburg neemt de verlichte bal van u over en danst deze over het veld. Dan legt hij de bal ergens neer, terwijl de deelnemer in gedachten bij de naam van de dierbare is.

Aan het eind van de route is een plek gemaakt om bij het vuur te komen zitten. Met een kop warme chocolademelk of glühwein (€ 1,-) kunt u hier op verhaal komen. Wellicht ervaringen, herinneringen met elkaar of één van ons delen. Daar staat ook een tafel met informatie en een doos voor een vrijwillige bijdrage, zodat wij ook volgend jaar deze wandeling weer kunnen organiseren.

Achtergrondinformatie

Inspiratiebronnen: Allerzielen Alom, Nacht van de Ziel
Namen Blijven is geïnspireerd op het concept Allerzielen Alom van Ida van der Lee. Na een bezoek aan Mexico, waar de dood uitbundig wordt gevierd, ging deze Amsterdamse kunstenares op zoek naar nieuwe vormen om met het herdenken van overledenen om te gaan. In Allerzielen Alom staat de rol van kunstenaars ten dienste van nabestaanden centraal.

Een tweede inspiratieborn is de Nacht van de Ziel, een al langer bestaand initiatief van de Almeerse kunstenares Mary Fontaine.

Landelijk platform: stichting NAAM
Namen Blijven is aangesloten bij het landelijk samenwerkingsverband Stichting NAAM dat zich beijvert voor het verbreden en verdiepen van het aanbod aan herdenkingsbijeenkomsten en voor concrete samenwerking tussen de deelnemende organisaties.

Uitgangspunt bij alle deelnemende steden is de naam van de overledenen die symbool staat voor de mens die er zelf niet meer is. Op dit moment zijn bij Stichting NAAM nog twee andere initiatieven aangesloten: Namen Noemen in Baarn en Levende Namen in Lochem.

 Nuttige informatie 2016

 Gratis entree

De avond is gratis toegankelijk. Een vrijwillige bijdrage aan deze avond wordt op prijs gesteld.

 Ook voor kinderen

Ook kinderen blijven graag herinneringen ophalen aan mensen – of dieren – die zijn doodgegaan. Door de interactieve vorm zijn de meeste rituelen en bezinningsmogelijkheden ook geschikt voor deelname door jonge bezoekers, ze kunnen er op eigen manier betekenis aan geven.  Kinderen zijn dan ook van harte welkom.

 Parkeren

Parkeren is mogelijk nabij Ballorig, 300 meter van het startpunt.

Blikvanger

Wandelend van de parkeerplaats naar de Schaapskooi van Stad & Natuur Almere ziet u al van verre de drie kaarsen van het kunstwerk ‘La Lumière Dansante’ van kunstenaar Pieter van de Pol.

 Ontvangst

De ontvangst is bij de Schaapskooi. Hier krijgt u het programmablad en kunt u eventuele vragen stellen.

 Meditatieve sfeer

Met fakkels en vuurkorven wordt in het bos een meditatieve sfeer opgeroepen. Tussen 19.00 en 21.00 uur kunnen bezoekers in deze sfeervolle omgeving een wandelroute volgen.

Route

As bezoeker maakt u  de wandeling in uw eigen tempo. Het startpunt van de route is het kunstwerk ‘Het Eksternest’. De wandeling voert over een deel van het Wandelpad van Stad & Natuur Almere en over een deel van het Natuurontdekpad van IVN Almere.  Het zandpad is helaas niet geschikt voor rolstoelen.

Oriëntatierondje aanbevolen

Het verdient aanbeveling om eerste een oriënterend rondje over de route te maken. Zo krijgt u een goed beeld van het aanbod en kunt u – indien u wilt – gericht kiezen voor deelname aan het onderdeel dat u het meest aanspreekt.
De route is niet lang (omstreeks 500 meter) en eindigt bij het beginpunt.

 

Vrij om actief deel te nemen

U bent geheel vrij om deel te nemen aan de aangeboden herinnerings- en herdenkingsvormen. Vind u dat te confronterend? Ook het eenvoudigweg aanwezig zijn, het samen zijn met anderen die dierbaren hebben verloren kan u met een goed gevoel naar huis doen gaan.

Even op verhaal komen

De route eindigt ook weer bij de Schaapskooi.
Daar vindt u zitjes rond enkele vuurschalen waar u letterlijk en figuurlijk op verhaal kunt komen.
Tegen een kleine vergoeding schenken we warme chocolademelk en glühwein.

Begunstigers 2015 en 2016

2016

Namen Blijven 2016 wordt mogelijk gemaakt door:
– financiële bijdragen van Monuta Charity Fund, wijkbudget Almere Haven en Stichting Ultramarijn
–  sponsoring in natura door … (nog niet bekend)

De avond wordt mede mogelijk gemaakt door:
– Stad & Natuur Almere en IVN Almere
– … (nog niet bekend) en
– een grote groep vrijwilligers.

 

2015

Namen Blijven 2015 werd mogelijk gemaakt door:
– financiële bijdragen van Stichting Ultramarijn, het wijkbudget van Almere Haven en Travel Counsellor Elly Herms
–  sponsoring in natura door Gigaprint Almere

De avond is mede mogelijk gemaakt door:
– Stad & Natuur Almere en IVN Almere
– Boogaart Almere, Studio Bezem, Chocolaterie Stam, Boekingskantoor Rits, zanger MITS en gitarist en
– een grote groep vrijwilligers.

Programma Namen Blijven 2015

MITS, de Almeerse singer-songwriter, zingt een of twee van zijn songs om 19.00 uur en opent hiermee de herinneringsroute. Hij wordt hierin begeleid door zijn gitarist Jonathan Arends.
Rond 19.15 uur zingt MITS voor een 2e keer.

Langs de wandelroute vindt u de volgende mogelijkheden om te herinneren en te herdenken:

‘Namen schrijven in het zand’
Kunstenares Gonny Geurts begeleidt deze meditatieve en rituele handeling.

‘Een zoet moment’
U wordt uitgenodigd uit tot het delen van een zoete herinnering.

‘Gedichten’
Jan Herms en dichter Gerhard ter Winkel  laten toepasselijke gedichten horen.

‘Ik geef het je op een briefje’
De gelegenheid wordt geboden een speciale gedachte op een briefje te schrijven en in een van de sparretjes te hangen.

 ‘Het zingende veld’
Welke naam schrijft u op een doek? Zangeressen, olv Erna Eugster, zingen deze naam.
Zo ontstaat een veld vol klanken, waarin die naam letterlijk rond zingt.

‘Het kapelletje’
Het prieel in de IVN tuin is voor vanavond omgetoverd als ‘even stil staan bij…’ plek.

‘Een omgekeerde wens’
Wat zou uw dierbare overledene(n) u toewensen? Dat kunt u hier op schrijven.

Jij blijft in mijn gedachten’
Kunstenaar Franny Thonhauser heeft een spiegel, waar die onvergetelijke naam op geschreven kan worden. De deelnemer staat er vóór en neemt een foto van de naam en zichzelf.

‘Welke naam, of namen, wilt u levend houden?’
Als laatste activiteit rollen de wandelaars de verlichte bal over het veld.  Of u legt het ergens neer. Onderwijl kunt u in gedachten nog even bij uw dierbare zijn.
Aan het eind van de route staat een tafel met informatie. Daar staat ook een doos voor een vrijwillige bijdrage, zodat wij ook volgend jaar deze wandeling weer kunnen organiseren.


TIP:
De route is niet lang, omstreeks 500 meter, en eindigt bij het beginpunt. U kunt dan ook besluiten om eerst een oriënterend rondje te maken. Zo krijgt u een goed beeld van het aanbod en kunt u – indien u wilt – gericht kiezen voor deelname aan het onderdeel dat u het meest aanspreekt. Na afloop kunt u bjj het vuur op verhaal komen onder het genot van een kop warme chocolademelk of glühwein (€ 1,–) .

 

Programma 2014

Opening
De opening van de route wordt bij de toegangspoort verzorgd door het Almeerse koor ‘Early Birds’.
Onder leiding van Marjolein van Tongeren zal het enkele sfeervolle liederen ten gehore brengen.

Interactieve kunstzinnige herdenkingsvormen
Langs de wandelroute biedt een aantal professionele kunstenaars interactieve, kunstzinnige vormen tot herinneren en herdenken aan.

Namen schrijven in het zand – Gonny Geurts
Gonny begeleidt u bij de meditatieve en rituele handeling van het schrijven van de naam in het zand, het tekenen en patronen erom heen maken.

Van Kleur naar Licht – Jan Jippe van Herrikhuijzen
Jan Jippe laat u de naam van uw dierbare schrijven en de levenslijn tekenen in een kleurrijke wereld, op weg naar het licht.

De naam wordt licht – Rob van den Broek
Rob nodigt uit om met paraffine en kleine lontjes een kaars te gieten in de vorm van de naam of een symbool van uw dierbare.

Herinnering aan jou, gevangen in zand – Gérard Pillen
Gérard vraagt u een herinnering af anekdote over een dierbare te vertellen en vangt die in zand. Uw verhaal wordt ter plekke gebotteld om mee naar huis te kunnen nemen.

Jij blijft in mijn gedachten – Franny Thonhauser
Franny heeft een spiegel bewerkt zodat er een naam op geschreven kan worden. Vervolgens maakt u een foto van zijn of haar naam mét uzelf in de spiegel.

Andere herdenkingsvormen

Naast het aanbod van de kunstenaars zijn er plekken die uitnodigen tot individuele bezinning.

Een zoet moment 
Wil je een zoete herinnering van jou met jouw dierbare met ons delen?
Hier wordt de deelnemer gevraagd een herinnering met iemand te delen. Dat kan met een andere deelnemer zijn, maar ook met een vrijwilliger die bij de tafel staat. De herinnering wordt op een briefje geschreven en in een doosje gedaan, om mee naar huis te nemen.

Gedichten
Mooie woorden voor een mooi moment.
Dichters laten gedichten spreken waar we zelf niet de juiste woorden kunnen vinden.

Ik geef het je op een briefje
Is er iets dat u hem of haar ‘nog even wilde laten weten’?
De deelnemer schrijft op een briefje een wens, een gedachte, een boodschap. Dit briefje wordt in een van de verlichtte sparretjes gestoken.

Een bericht naar de hemel
Een gedenkplek speciaal voor kinderen, die iemand of iets, een huisdier, verloren hebben.
Zij schrijven op een ballon een wens of herinnering en sturen deze naar de hemel. Ze krijgen een cadeautje mee om thuis om nog meer herinneringen naar de hemel te kunnen sturen.

Stiltemoment
Speciaal voor het herdenken van slachtoffers.
Het koepeltje in de IVN bostuin is een stilteplek om alle overledenen te gedenken, maar in het bijzonder hen die, om welke reden dan ook, als slachtoffers het leven hebben gelaten.

Een wens andersom
Wat zou jouw overleden dierbare je op dit moment toewensen?
Op een mooi papiertje kan de deelnemer deze speciale wens opschrijven. Er komt een mooi lintje omheen en dit neemt hij/zij mee naar huis.

Sterren in het gras
Welke naam of namen wilt u levend houden?
Voordat u de route verlaat kunt u bij wijze van afscheid een doorzichtige, verlichte bal in het grasveld rollen of leggen.

Klik op deze link voor de video van Omroep Flevoland

Schermafbeelding 2015-08-30 om 01.22.00

Namen Blijven 2016
de ruimte om actief te herinneren

 ‘Je bent pas echt dood als je bent vergeten.

Ook in 2016 organiseren we weer de herinneringsavond Namen Blijven.
Voor de vierde keer al weer, deze keer op vrijdagavond 28 oktober.
De opzet is in grote lijnen gelijk aan die van de vorige editie.
Met bekende, maar ook met nieuwe herinneringsmogelijkheden op de wandelroute.

foto-verlichte-pad-nb-rechtenvrij-t-b-v-publiciteit-_dsc4010Namen Blijven biedt alle nabestaanden in Almere en van daarbuiten de gelegenheid om op eigen, creatieve en vrije wijze te herinneren en te herdenken. Bezoekers van welke religie en welke afkomst dan zijn van harte welkom om actief stil te staan bij hun dierbare overledenen.

Reacties van eerdere bezoekers:
‘Voor mij was alleen de wandeling zelf al de moeite waard’.
‘We hebben met het hele gezin meegedaan, de kinderen vonden het geweldig’.
‘De volgende ochtend ben ik voor het eerst weer met een lach opgestaan.’

 Benieuwd naar hoe zo’n avond er uit ziet? Kijk hieronder naar een samenvatting van Omroep Flevoland van Namen Blijven 2015 (aanvang na 2.40 minuten).

Omroepflevoland.nl - kijken - Nieuws van 31 oktober 2015 2015-11-06 11-40-26

Onder de tabs hieronder vindt u meer informatie over de herdenkingswandeling.

GRAAG INFORMEREN WIJ U OVER ONZE GEZAMENLIJKE EVENEMENTEN

(Zoekt u contact met een van ons drieën? Onze individuele contactgegevens vindt u op onze persoonlijke pagina’s in het menu)

NEEM CONTACT MET ONS OP!