Namen Blijven kaarsen in stilte prieel

Klik op de foto om het verslag te zien dat Omroep Flevoland maakt.

De tweede editie van Namen Blijven, de avond waarop iedereen, van welke religie of afkomst dan ook, actief een dierbare overledene kon herdenken, was afgelopen zaterdag opnieuw een succes. Tientallen bezoekers liepen de met fakkels en vuurkorven verlichte wandel- en herdenkingsroute, die door Ritueelbegeleiders Almere was uitgezet in het Vroege Vogelbos.

Het motto van Namen Blijven is ‘je bent pas echt dood als je bent vergeten’. De deelnemende kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen haalden herinneringen op aan dierbare door mee te doen aan kunstzinnige rituelen van Flevolandse kunstenaars, aan door vrijwilligers begeleide herinneringsmogelijkheden of door de sfeervol verlichte route door het bos te lopen.

Vijf kunstenaars boden een kunstzinnig ritueel om te herdenken aan. De rituelen waren gevarieerd in vorm, maar gebruikten vrijwel alle de namen van de overledenen. Het schrijven, schilderen of in was gieten van de naam en het ophalen van mooie herinneringen bleek een goede manier om de gedachte aan de overledene levend te houden. Daarnaast waren er langs de route diverse andere mogelijkheden om te herinneren en herdenken. Bijvoorbeeld door naar muziek te luisteren, een kaars op te steken, of een boodschap naar de hemel te sturen.

Namen Blijven op de radio

Hieronder de radio uitzending die Gerard van Ommen van Omroep Flevoland maakte naar aanleiding van Namen Blijven 2014. De opnames werden gemaakt in het Vroege Vogelbos.

 


Deel 1 van de radio uitzending.


Deel 2 van de radio uitzending.

De initiatiefnemers kijken met tevredenheid terug op deze tweede editie. Niet in de laatste plaats door alle medewerking die ze kregen van de vele donateurs en vrijwilligers. Ritueelbegeleiders Almere is van plan van Namen Blijven een jaarlijkse traditie te maken. Wie het evenement een warm hart toedraagt en een volgende editie wil helpen mogelijk maken, als donateur of als vrijwilliger, kan informatie en contactgegevens hier vinden.